wtorek, 27 sierpnia 2013

Usuwanie pestycydów z warzyw i owoców

Czy nie ogarnia Cię zgroza, kiedy pomyślisz sobie ile każdego dnia spożywasz chemii w każdej postaci? Sztucznych barwników, polepszaczy samku, konserwantów czy.. pestycydów? Kiedy wchodzisz do supermarketu i chciałabyś kupić coś, co jest rzeczywiście zdrowe, pozbawione tych wszystkich sztucznych dodatków to nagle okazuje się, że wybór jest bardzo skromny. Nie dajmy się jednak zwariować. Jeśli nie mamy dostępu do żywności produkowanej bez chemii, istnieją sposoby na to, aby uniknąć choć części szkodliwych składników w nich zawartych. Dzisiaj chciałąbym się podzielić sposobem na pozbycie się pestycydów poprzez odpowiednie mycie warzyw i owoców, które spożywamy ze skórką oraz siarki z rodzynek czy innych suszonych owoców.

Receptury pestycydów używanych przez dzisiejszych rolników opracowywane sa w taki sposób, aby ich stosowanie było wygodne. Co to oznacza? Przede wszystkim mają za zadanie utrzymać się na powierzchni opryskiwanych płodów rolnych nawet po silnych opadach atmosferycznych. Nie mogą więc być zmywalne za pomocą wody, ponieważ wtedy spłukałby je byle deszczyk.

Pestycydy mają więc konsystencję oleistą (nie mylić z woskami, którymi pokrywa się np. jabłka), niewyczuwalną jednak na dotyk, ani nie widoczną dla oka. Jak więc się ich pozbyć?


PORADA 4: Jak pozbyć się pestycydów z powierzchni warzyw i owoców?


Aby tego dokonać potrzebne nam będą: kwasek cytrynowy w proszku oraz soda oczyszczona (dostępne w każdym supermarkecie najczęściej na dziale z produktami do wypieków i budyniami)

***
KROK 1: Usuwamy bakterie
Na 1 litr wody wsypujemy 1 łyżkę kwasku cytrynowego.

W ten sposób uzyskujemy roztwór o odczynie kwaśnym działającym zabójczo na nagromadzone na powierzchni skórki bakterie.


***
KROK 2: Usuwamy pestycydy
Na 1 litr wody wsypujemy 1 łyżkę sody oczyszczonej (spożywczej).

W ten sposób uzyskujemy roztwór o odczynie zasadowym skutecznie zmywający pestycydy z powierzchni skórki. 

***
Na koniec płuczemy warzywa/owoce w czystej wodzie i voila! Możemy zabierać się do jedzenia.


Usuwanie siarki z rodzynek


Inną sprawą są powszechnie siarczkowane dziś owoce suszone takie jak rodzynki, morele, śliwki itp.. Niestety zawarta w nich siarka nijak nie przyczynia się do naszego zdrowia. Wręcz przeciwnie. Rozwiązaniem jest niekupowanie siarczkowanych owoców, jednak ekologiczne odstraszają swoimi cenami. Na szczęście siarka jest dobrze rozpuszczalna w wodzie. Nie wystarczy jednak zalać takich owoców wrzątkiem.

***
Aby rzeczywiście się jej pozbyć należy moczyć owoce w wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę 2-3 razy.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz